Melken voor Morgen, de studiedag die vakblad Geitenhouderij vorige week organiseerde bij de Mekkerhof in Holten, was voorzien van interessante verhalen.

Bas Rodenburg, gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht, deelde zijn visie op een dierwaardige geitenhouderij. Volgens hem moeten toekomstige stalsystemen meer rekening houden met de gedragsbehoeften van geiten. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor klimmogelijkheden en mogelijkheden voor natuurlijk gedrag zoals sociale interacties.

Klauwgezondheid

Margit Groeneveld, Europees specialist gezondheidszorg kleine herkauwers, was betrokken bij verschillende onderzoeken naar de klauwen van geiten. Kreupelheid komt gemiddeld bij 20 procent van de geiten op een Nederlands geitenbedrijf voor, maar dit percentage varieert sterk tussen bedrijven. De meest gevonden afwijking is overgroei.

Transitiemelk

Karianne Peterson van GD presenteerde onderzoek dat aantoont dat het bijmengen van biest aan de melk gedurende de eerste levensweken de groei en gezondheid van jonge lammeren kan verbeteren. Het gebruik van biest als therapie, bijvoorbeeld bij diarree, is ook iets om over na te denken bij lammeren, vindt Peterson. Bij kalveren lijkt dit het herstel te kunnen versnellen en de groei te ondersteunen.

Droogstand

Dierenarts en veterinair epidemioloog bij de Universiteit Utrecht Gerrit Koop onderzocht de impact van droogstand op het moment dat de melkproductie beneden 1,5 liter per dag kwam. Dit werd vergeleken met geiten die minder dan 1,5 liter gaven maar werden doorgemolken. Door de droogstand lag de melkproductie in de eerste weken na het lammeren gemiddeld 0,3 kg per dag hoger. Ook verbeterde de kwaliteit van de biest en produceerden de geiten meer biest.

Over de Mekkerhof

Melken voor Morgen vond plaats bij geitenbedrijf en innovatiecentrum de Mekkerhof. Erik Reefhuis, eigenaar van de Mekkerhof, vertelde dat er plaats is voor 1.050 melkgeiten, en dat het doel is om niet alleen een rendabel geitenbedrijf te runnen, maar ook om wetenschappelijke en praktische kennis te vergaren en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector. Deelnemers aan Melken voor Morgen kregen een rondleiding over het bedrijf.